YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN YAYGINLAŞMASINDA VE FOSİL YAKITLARI İKAMESİNDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN YAYGINLAŞMASINDA VE FOSİL YAKITLARI İKAMESİNDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR

Yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtların yerine geçebilmesi için;

Kurulum maliyetlerinde iyileşme olması gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarında üretim yapmak için kullanılan cihazlar genellikle yeni piyasaya çıkan cihazlar olduğu için maliyetleri yüksektir. Bunun yanında halen yüzdesel olarak baskın enerji türü olmaması nedeniyle de maliyetler birim bedellere indirim olarak kolay yansımamaktadır. Bir yandan da fosil kaynaklara çok eski bir kullanım tarihi olması nedeniyle bazı sübvansiyonlar bulunmaktadır, bu sübvansiyonlarında kaldırılıp tam tersine sübvansiyonların yenilenebilir enerjiler için kullanılması gerekmektedir. Temel olarak bu konu ekonomik rekabet edememe olarak özetlenebilir. Buraya bu teknolojiler için verilmesi gereken ARGE desteleri de eklenebilir.

Bunun haricinde teknik olarak da yenilenebilir enerjinin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu tür kaynaklar çevresel etkilerden ve doğal olaylardan çok etkilendiği için de bir belirsizlik yaratmaktadır. Enerji üretiminde de arz ve talebin dengesi çok önemli ve yakalanmazsa sistemi yaşatmak mümkün olmadığı için ya ana sistem olarak daha dengeli bir enerji kullanmak ya da dengesiz yapıları daha fazla teknoloji ile izleyip yönetmek gerekmektedir.

Yenilenebilir enerji destek mekanizmaları düzenleyici politikalar ve mali teşvikler olarak yapılmaktadır.

Düzenleyici politikalar içinde üreticilere belli bir zaman periyodu için bir birim fiyattan alım yapılması yönünde verilen tarife garantisi, lisans verilen yada ihalesi yapılan bir yer için kWh enerji üretimi bazında en düşük teklifi veren üreticinin kazandığı enerji üretiminin belli bir miktarının yenilenebilir enerji kotasından yapılmasını sağlayan yeşil sertifika ve üretim noktalarının üretim fazlası elektrik enerjisini bağlı olduğu şebekeye vermesi ile üretiminin yetmediği zamanlarda şebekeden enerji alması arasındaki mahsuplaşmayı yapan netleştirme süreçleri yer almaktadır. Mali teşvikler; sermaye sübvansiyonu, hibeler/ indirimler, yatırım ve üretim vergilerinde muafiyet, satış, enerji, karbondioksit, KDV gibi vergi indirimleri, enerji üretim ödemeleri, kamu yatırım yapması, krediler, hibeler, rekabetçi teklif verme olarak sağlanmaktadır.

İletişim

Kavacık Mah. Öge Sk. No: 20/17 Beykoz / İstanbul

Ulutek Teknopark Üniversite 1. Cad. No: 933 Görükle Nilüfer / Bursa

+90 850 307 92 77

© 2023 United Yazılım Teknolojileri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.